September 25, 2011

Uber Alles

Németország alapvetően nagyon fasza. Nagyon civilizált, nagyon tiszta és rendezett, precíz, de azért mégis van benne egy csipetnyi Balkán, amitől az élet még egy cserediáknak is elviselhetővé válik.

Például Németországban lehet közterületen piálni! Habár ez nyílván minden államban másképp van, mert hiszen itt most szövetségi köztársaságról beszélünk (Bundesrepublik), de itt Baden-Württembergben éppenséggel lehet. Habár a történet még ennél is bonyolultabb, mert itt Esslingenben pl nem lehet közterületen, hanem csak az utcán... Tehát parkban, buszállomáson, vasútállomáson nem lehet, de a járdán gyalogolva viszont lehet. Meg asszem, az egyetemek területén is lehet, mert az már nem a város felségterülete, vagyis ők döntik el.

Meg itt például nagykorú is szexelhet kiskorúval. Természetesen csak 14 fölött, és akkor is vannak bizonyos tényállások, amikor nem lehet, de alapvetően lehet. Ezzel szemben például Egyesült Királyságban nem lehet. (Nekem legalábbis egy angol cserediák ezt mondta.) Ha egy nagykorú együtt van egy kiskorúval, akkor az a brit törvények szellemében mindenképpen pedofília. Ez már csak azért is faszság, mert a kiskorú fél adott esetben lehet férfi is. Kamasz fiúként a fél karomat odaadtam volna egy harmincas, vagy akár negyvenes nőért. Ezt az Egyesült Királyságban úgy tűnik, nem tehettem volna meg. Németországban viszont igen!

Nem szabad viszont a sínek között sétálni! A balkáni országoktól, mint pl Magyarország, ezen országoktól eltérően a német vonatok ugyanis nagyon gyorsan mennek! Itt még a legszarabb Regionalzug is képes gyorsabban menni, mint nálunk a Railjet. Tehát nagyon gyorsan mennek, másrészt pedig nagyon sok van belőlük. Ezen oknál fogva az állomásokon nem mondják be, hogy vigyázzunk, mert jön kétszázzal a Regionalzug, mert akkor a bemondónak folyamatosan beszélni kéne. (Igazából még a főpályaudvaron sem mondják be.) Tehát vigyázni kell!

A németek alapvetően nagyon szeretnek magyarázni. Ha egy némettől kérdezel valamit, akkor az esetek többségében legalább tizenöt mondattal válaszol. Még akkor is, ha azt kérdezed, merre van az S-bahn, ami valójában ott van a sarkon balra. De ezt egy németnek muszály legalább tizenöt mondatban elmagyaráznia! Német szempontból ez abszolut érthető, hiszen mint tudjuk, az ördög a részletekben rejlik! Ez a magyar mondás minden valószínűség szerint német eredetű. A vonatokon például nem csak azt mondják be, hogy balra vagy jobbra kell leszállni, hanem azt is, hogy mihez képest balra! "Ausstieg nach Fahrtrichtung links", vagyis a menetiránynak balra. Az unalomig ismételt közhely tehát igaz: a németek valóban alaposak és precízek.

Az viszont nem igaz, hogy a németek arrogánsak és bunkók lennének. A németek alapvetően nagyon udvariasak, még részegen is. Kritikus észrevételeiknek viszont nagyon szívesen hangot adnak még akkor is, ha kurvára nem vagy kíváncsi rá. Lehet, hogy téged nem érdekel, de ők viszont tudják, hogy neked szükséged van az adott információra. Végül is alapvetően igazuk van. Kommunikáció, az mindig kell hogy legyen. De azért a kritikát is megpróbálják a jóindulattal előadni.

A németek számára ugyanakkor rendkívül fontos, hogy a dolgok hatékonyan működjenek. Gyűlölnek mindent, ami értelmetlen és felesleges, meg azt is, ami lerontja a dolgok hatékonyságát. Ellenben a lelkük mélyén, vagy nem is annyira a mélyén még ma is szívből gyűlölik az individualizmust. Ezért aztán a hatékonyságot is úgy értelmezik, hogy a közösség kell jól működjön. Ha a közösség valamelyik tagja ezt akadályozza, akkor azt szóvá teszik. Meg aztán a német értékrendben amúgy is nagyon előkelő helyen szerepel az őszinteség. Tehát ha valami nem frankó, akkor azt egyenesen, kertelés nélkül ki kell mondani.

Ezen dolgok miatt a németek viselkedése néha kissé nyers.

A németek ellenállhatatlan vonzalmat éreznek a majálishoz hasonló szabadtéri fesztiválok iránt. Zenei ízlésük sajnos nem sokkal fejlettebb a magyarnál, itt is nagyon megy a tréfás-érzelgős mulatós sramlizene trombitával, meg szintivel. Schatzie schenk mir ein Foto, meg ilyenek. Botrányosan szar. Viszont mindig van végtelen mennyiségű sült kolbász, meg sör.

Az Oktoberfest talán egy kicsit olyan, mint a szappanopera, vagy a Balázs-show. Akikkel eddig beszélgettem róla, mind azt ecsetelték, hogy mennyire gáz, és hogy ez igazából ma már csak a turistáknak van, és ők még soha nem is voltak Oktoberfesten, vagy pedig életükben csak egyszer. Ehhez képest még ma is tele van németekkel. A hölgyek többnyire a Dirndl-nek nevezett hagyományos népviselet továbbfejlesztett változatát viselik. A továbbfejlesztés lényege abban áll, hogy elöl immár hatalmas dekoltázs engedi megcsodálni a hatalmas német keblek csodás vonulatait, némi push-up szisztémával megtoldva. Igazából a legfőbb ok, amiért érdemes német sörfesztiválra járni, az a német csaj. A német csaj ugyanis jó. A német csajnak általában nagyon szabályos, szép arca és nagyon jó alakja van. Ha lapos a melle, akkor karcsú, ha pedig nem karcsú, akkor szép nagy kerek melle van. Mindig nagyon stílusosan öltözködik. Magas sarkú cipőt viszont elég kevesen hordanak. A német csaj általában barátságos. Főleg részegen.

Igazából a Cannstatter Volksfest énszerintem jobb, mint az Oktoberfest. Kevesebben vannak, kevesebb turista és több német. A "kevesebben", az konkrétan azt jelenti, hogy nem hatmillió, hanem csak négymillió, tehát most már ez is dugig van. Állítólag régebbi, mint a müncheni Oktoberfest. Hozzám egy kicsit fizikailag is közelebb van, hiszen Bad Cannstatt éppen félúton van a főpályaudvar és Esslingen között. Tehát visszafelé mindössze 40 percbe telik az út egészen hazáig, nem pedig hét órába. (Münchenből hazafelé várni kellett három órát Ulmnál, az utolsó és az első vonat között.) Meg egy kicsit talán olcsóbb is, bár nem sokkal. Állítólag szerdán érdemes menni, mert akkor a diákoknak féláron adják a sört.

1 comment:

Te:-só said...

Dani:-)
Uber Alles:-)))))))))))
Király pasi vagy. Örülök, hogy eljutottál mindkét rendezvényre, és hogy ennyire figyelsz a szociális -etikai - morális viszontagságra ott. Éljenek a csajok...tessék hajtani őket. Hajrá Spanyolország...Hajrá DANI:-)