December 15, 2012

God bless

Amúgy most éppen megint hánynom kell az Egyesült Államoktól. Mert hát van ugyebár ez a 2nd amendment, ami sokak szerint azt mondja, hogy mindenkinek lehessen fegyvere...
"A well regulated militia being necessary to the security of a free state, the right of the people to keep and bear arms shall not be infringed."
Ezt a szöveget még akkor írták, amikor az országnak még nem volt saját hadserege, hanem miliciák voltak az egyes államokban, tehát ezt próbálták valahogy kodifikálni. A mondatban elvileg nincs benne, hogy minden egyes polgárnak legyen fegyvere, de ez igazából teljesen lényegtelen. A szesztilalom is bele lett amendálva az alkotmányba, aztán most mégis lehet Utah államon kívül bárhol piát kapni...

Meg fegyvert. De azt mondjuk, Utah államban is. És ez az amerikaiaknak állítólag jó. Nos, ez az, amit nem vagyok képes felfogni, hogy miért. Egy autóval sokkal nehezebb embert ölni, mint egy pisztollyal, de mégis az autóhoz kell jogosítvány, a pisztolyhoz pedig továbbra sem kell.

Mert Amerikában szabadság van, baszod! Az a nem mindegy! Igaz, hogy az egész világon éppen náluk a legmagasabb az egy főre jutó bebörtönzöttek aránya, de fegyvert, bazmeg, azt vehetsz! Az a tuti! Attól leszel szabad!

És most megint lelőtt valaki 28 embert egy általános iskolában. De ez most már gyakorlatilag nem is hír. Most már tényleg ott tartunk, hogy minden hónapra jut egy lövöldözés. Úgy tűnik, ez az amerikai élet rendje. Vannak árvizek, földrengések, meg fegyveres ámokfutók. That's life! Az, hogy esetleg el lehetne venni az emberektől a fegyvereket és csak azoknak visszaadni, akik bizonyíthatóan nem elmebetegek és tényleg szükségük van rá, ez már fel sem merül.

Vagyis ez mégsem igaz, mert az elvek szintjén most már mégis fölmerül ez a lehetőség! Állítólag már százezren aláírtak egy petíciót, hogy legyen egy "renewed national debate on gun control". Na, ez a beszéd, baszkikám! Ez aztán az amerikai tökösség netovábbja! Mintha még lehetne bármit mondani erről a kérdésről azon kívül, hogy

- Amerikán kívül van kontroll, tehát legfeljebb ötévente egy lövöldözés.
- Amerikán belül pedig nincs kontroll, tehát legalább öthavonta kettő.

Obama elnök pedig feláll és acélkeményen megmondja, hogy mi kell: meaningful action! Ez az, ami kell. Hogy mi is ez a meaning, amitől full lenne az action, az kurvára nem lett specifikálva, de azér nagyon törölgeti a szemeit, hogy meg legyünk hatódva. És nagyjából ennyi. A bölcs politikai elemzők aztán nagyon bölcsen megmondják a tévében, hogy az NRA-val nem szabad újat húzni, mert akkor bizony nagy baj lesz, tehát inkább ne is változtassunk semmit. Vagyis hát dehogyne! Még több szegény embert zárjunk börtönbe! Az a megoldás! Ettől aztán a konzervatívok is megnyugodnak majd, hogy rend van. A liberálisok meg úgyis a demokratákra fognak szavazni, mert nem akarják, hogy elmebeteg fanatikusok kezébe kerüljön az ország, úgyhogy minden a legnagyobb rendben. Feltehetőleg a jövő hónapban is föláldozunk legalább egy tucatnyi ártatlan embert a szabadság oltárán, de hát az élet megy tovább.

Hát nem csodálatos ez az ország?

No comments: