June 9, 2010

Neptunus ereje

Iskolámban a tárgyfelvétel egy wirklich wunderbare Unterhaltungsprogram.

Nekünk itt Neptun rendszer van, bazmeg, nem akármi! Nagyon komoly a cucc! Már a neve is úgy hangzik, mintha a haditengerészet egyik szupertitkos fejlesztése lenne valami degenerált fos akciósorozatban. Nemtom, ki volt az a köcsög szarturkász Dotnet Ninja, aki ezzel a szánalmas nagyzolással akarta kompenzálni a tényt, hogy még 30 évesen is szűz, de most nagyon megcipőzném az illetőt.

Minden félévben elküldik nekünk ugyanazt a levelet, amiben kitörő optimizmussal közlik, hogy a Neptun rendszer (TM!) túlterhelésének elkerülése érdekében különböző napokra ütemezik az egyes karokon a tárgyfelvételt. A Neptun rendszer ehhez képest pontban reggel 8 óra 0 perc 0 másodperckor egy óramű pontosságával meghal. Minden évben. Kivétel nélkül. Fél óráig nyomkodhatom a frissítés gombot, hogy be tudjak lépni. Mondanom sem kell, hogy a szervereken Microsoft termékek futnak. Az ökölszabály állítólag azt mondja, hogy ha egy számítógép vindózzal másodpercenként 100 kérést tud lekezelni, akkor Linuksszal és Apaccsal mondjuk, kétezret. Meg mondjuk, az is igaz, hogy nem kéne a kibaszott ShitNet keretrendszert használni, ami annyira szar, hogy arról népszerű legendák szólnak az informatikusok körében.

A Neptun rendszer nem működik ugyan, de legalább hihetetlenül, szemkápráztatóan trendy és cool! Legalább nyolcféle skin közül választhatsz, hogy gyönyörködhessél a saját felhasználói felületében, amikor az végül megjelenik (ha megjelenik). A belépő képernyőn még egy nagyszerű fotográfiát is elhelyeztek a jószándékú készítők. Ez a fénykép egyszerűen annyira átadja neked a Dawson és a Haverok életérzését, hogy menten leszopod magad. Fiatal csávók és csajszik sportos nyári ruhákban ülnek egy széles kőlépcsőn és határtalan életörömmel mosolyognak rád.

Ez egyszerűen kell! Muszáj, hogy ott legyen! Nyilván mindannyian súlyos depressziótól szenvednénk, ha nem láthatnánk minden belépés alkalmával ezt a csodálatos képet. Lelki szemeink előtt látjuk, ahogy este bezselézik a hajukat és elmennek bulizni. Egyszerűen kibaszottul felvillanyoz, amikor a félórás küzdelem után végre sikerül belépnem és megnyomom a tárgyfelvétel gombot, majd a "tárgyak listázása" gombot, és a lista helyett újra megjelenik ez a hat jólszituált seggfej. Szinte hallom, amint felszabadultan nevetve kiabálják felém: "Háhá! Ezt beszoptad, kis haver!" Igazán lehetne belőlük egy sitcom világsikert csinálni.

Na, jó! Előbb-utóbb azért megjelenik a tárgyak listája is. Ez az a pillanat, amikor örömmel konstatálhatom, hogy a valamit is érő kurzusok már mind csordultig be vannak telve. De azért a "Kora-középkori Műhímzés Kultúrtörténete" tantárgyból még marad egy hely péntek este nyolc és fél tíz között. (A kötelező törzsanyag tantárgyaiból már nem feltétlenül.) Nyílván én vagyok a lusta disznó, amiért nem kelek föl reggel fél hatkor, hogy bebumlizzak a város túlsó végén lévő épületbe, és ezt az amúgy másfél percnyi aktív munkával járó adminisztrációt a suli gépterméből intézzem el, vagyis az egyetlen olyan helyről, ami a siker némi esélyével kecsegtet. Vidéki hallgatóknak ez még nagyobb poén lehet.

Azok már valószínűleg ki is dőltek a röhögéstől.

1 comment:

Unknown said...

Nálunk is van hasonló progi csak az már a Venus nevet kapta..még nem sikerült rájönnöm, hogy ugyan miért...