December 12, 2009

Liberalism is what?

A "liberális" szó jelentéstartalmára vonatkozó totális ideológiai káoszra reflektálva hivatkoznék Farkas Attila Márton zseniális és igen tanulságos közhelyszótárának megfelelő bejegyzésére.

Az általa írt (hosszú) kommentet is érdemes elolvasni. Mindenképpen figyelemre érdemes az a meglátása, hogy a magukat liberálisnak nevező emberek igen gyakran közvetlenül és aktívan hozzájárulnak a fasizmus és az antiszemitizmus terjedéséhez. Most kivételesen nem valami obskurus társadalomtudományi fejtegetésről van szó, mert a hatásmechanizmus teljesen nyílvánvaló. A magukat liberálisnak nevező emberek ugyanis nagyon szeretik szélsőjobboldali agitációnak láttatni a neoliberalizmus népirtó gazdaságpolitikájával szembeni felháborodást. Na, most ha valaki nem igazán van képben affelől, hogy ezt kurvára nem csak a szélsőjobboldalon mondják, akkor az illető valószínűleg azzal fog visszavágni, hogy "Oké, bazmeg, akkor én a Jobbikra fogok szavazni!". Mert ha mondjuk, éppen létszámleépítés áldozatává válik és készülnek elárverezni a lakását, és közben azt hallja, hogy ezermilliárdos "mentőcsomagokat" adnak a válság közvetlen felelőseinek, meg azt látja, hogy baszott nagy hipermarketeket és cementgyárakat építenek szebbnél szebb kirándulóhelyekre, akkor nem fogja azt mondani, hogy "jó, bocsi, akkor én mégis szeretem a kapitalizmust". Hanem a Jobbikra fog szavazni.

Ez az érvelés azonban nem csak hogy szélsőségesen demagóg, mivel a racionális érvelés keretein kívül próbál hitelteleníteni egy nézetet, hanem szélsőségesen paradox is, mivel ha valaki burkolt zsidózásnak nevezi az antikapitalista szólamokat, azzal utólag igazolja azt a nézetet, hogy a világot a zsidók irányítják.

Hello! Ébresztő! Logika!!!

Egyszóval szívből gratulálok minden retardált fasznak, aki a szélsőjobbosnak próbálja láttatni egy minden ízében embertelen rendszer bírálatát, és ezzel aktívan hozzájárul egy neonáci párt hatalomra kerüléséhez. Bravissimo! Az a baj, hogy amit főztetek, azt nem ti fogjátok megenni. Nem titeket fognak munkatáborokba hurcolni, hanem a cigányokat - akik egyébként kurvára nem kértek a ti "liberalizmusotokból". Biztosra veszem, hogy sokkal több cigány fog 2010-ben a Jobbikra szavazni - mondván, hogy a cigánybűnözés a cigányokat is sújtja - mint ahány 2006-ban az SZDSZ-re szavazott.

No comments: