February 21, 2013

Black block for the 1%

Gecire szubjektív élménybeszámoló

A tegnapi hökös-jobbikos flashmob véleményem szerint minősíthetetlenül primitív, arrogáns és infantilis volt. Nagyra értékelem, hogy a végén egy-két tag leszakadt a csoportról, hogy értelmes diskurzust folytasson velünk, miután a többiek elmentek, de maga a performansz ettől függetlenül minden lehetséges kritikát alulmúlt.

A menetrend:

1. Bevonul a terembe nagyjából 25 férfi és 2-3 lány, majd fontoskodva összetömörülnek a katedra jobb oldalán. Néhányan leülnek, de a többség állva marad. A csoportot egy dagadt és rendkívül önérzetes pocokfejű jobbikos kisfőnök vezeti nyakában Fradi-sállal, szvettere alatt pedig a BKV-ellenőrök stílusához remekül passzoló nyakkendővel.

2. A pocokfejű potentát emelt hangerővel felkonferálja, hogy nem politizálni jöttek, hanem konstruktív érvekkel rábírni minket arra, hogy elmenjünk. Mondókája befejeztével öntudatosan illegeti magát jobbra-balra. Időnként összeszólalkozik a moderátorokkal.

3. Néhány "egészséges világnézetű" nyárspolgár-palánta egymást felváltva kifejti, hogy mi megszegjük az egyetem szabályait, ellehetetlenítjük az oktatást és extra költségekbe verjük az egyetemet. A többiek tapsolnak és hőzöngenek. A foglalók elmondják, hogy kurvára nem lehetetlenítünk el semmit, hiszen ott van a folyosón az alternatív órarend, minden előadás meg van tartva. Erre egy alacsony és kissé ortopéd bácsfidiánás arccal megáldott csaj beszól, hogy neki két szakja van, mert ő bizony tanul, tehát nem tud a változásokhoz alkalmazkodni, majd kijelenti, hogy mi nem vagyunk méltók ahhoz, hogy egyetemisták legyünk, végül pedig összeszólalkozik az egyik egyetemfoglaló hölggyel.

4. A foglalók bedobnak egy-két tényt a forráskivonásokról, hogy nagyjából csődbe fog menni minden második egyetem, és ehhez képest a foglalásunk bizony picsafüst. Erre a derék diszkósnáci leventék rázendítenek a röghözkötést reklámozó kormányzati gyűlölet-propaganda közismert szólamaira. Aranyköpés: "Minket nem pénzelnek Amerikából, hanem mi az egyetem egyszerű fiai vagyunk!" A röghöz kötést amúgy nem is hoztuk szóba.

5. A foglalók többször megkérik a csoportot, hogy ne tapsolják meg önmagukat félpercenként fél percen keresztül, mert ettől semmit nem lehet hallani, mire ők azt felelik, hogy mi nem tartjuk be az egyetem szabályait, tehát ők sem tartják be a mieinket. Erre láthatóan nagyon büszkék.

6. Jólszituált plázacica elegáns kis kabátkájában felszólal, hogy ezt a fontos termet mi honlap "buzipropagandára" fogjuk használni.

7. A foglalók többször kérdik, hogy mit tudnának a foglalás helyett javasolni, mire az egyik levente elmagyarázza, hogy a hallgatói önkormányzat nagyon is hatékonyan tudja képviselni a diákok érdekeit. Ez a tegnap kirobbanó listázós botrány fényében kicsit viccesen hangzik. Valaki meg is említi az ominózus ügyet, mire a trollok hangosan huhognak a személyiségi jogok megsértéséről. Oh, sweet irony!

8. A csoport nagy része elhagyja a termet, de ekkor felszólal egy tanár, akit még vagy tízen megvárnak. Elmondja, hogy nagyon fegyelmezettek vagyunk és ez tökjó, de ezt a fegyelmet "ráerőltetjük az egyetemi közösségre". Ezutóbbit szemünkre vetni közvetlenül egy fasiszta pártfunkcionáriusok által szervezett szabotázs-akció után szerintem kissé abszurd, de ez legyen az én magánvéleményem.

9. A csoport másik vezetője korrekt és türelmes hangnemben összegzi a társaság álláspontját és meghallgatja az ellenvéleményeket. Ezek után ő is elmegy mondván, hogy az egyetemet 8-kor bezárják és a szabályokat be kell tartani.

11. A dagadt fradista vezérhím egyetemfoglalókkal ordítozik a folyosón, míg a társaság többi tagja az udvaron csoportosul. Az idegbeteg csokornyakkendős dékánhelyettes is megjelenik a színen, hogy egy kicsit kvaterkázzon az akció szervezőivel, valamint a kollégiával.

12. Néhány tag visszamegy a terembe, hogy normálisan és korrekt módon vitatkozzanak az egyetemfoglalókkal. Köztük van az a két-három hallgató is, akik a homofób plázacica felszólalása után elhagyták a termet.

12. A társaság 8:40-kor távozik az egyetem udvaráról különböző kocsmák felé.

No comments: