April 14, 2009

Mi a mélymagyar most?

Agrárnáci - dagadt, harcsabajszú, zsíros hajú, fizikailag és szellemileg egyaránt mérhetetlenül igénytelen. Hasonló beállítottságú cimboráival a sarki kocsmában veri el a pénzét, pár órával később pedig otthon a családját. Hihetetlenül bunkó, alpári és primitív, műveletlen és iskolázatlan, semmirekellő alak. Olyan szinten megrögzött, soviniszta és gyűlölködő, hogy az jobb helyeken már a húszas években is kiverte volna a biztosítékot. Gőgössége, kivagyisága és arroganciája nem ismer határokat.

Metálosnáci - lakóhelyén kívül kizárólag fekete acélbetétesben, fekete farmerban, valamint a helyi metálosboltban vásárolt fekete pólóban mutatkozik. (Hidegebb napokon fölveszi rá a kapucnis pulcsit is, szintén a metálosboltból.) Külső ruházatán és katonai hátizsákján nagymagyarországos és metálzenekaros felvarrók minden mennyiségben.

Az igazán kemény, érett metálosnáci ruházata kevésbé jellegzetes és figyelemfelkeltő. Nem hord együtteses pólót és felvarrói sincsenek. Inkább az apró tárgyakat részesíti előnyben, mint amilyen a tarsolylemez, meg minden olyan kis bizbasz, ami viszonylag diszkrét, de azért észrevehető és lehet róla tudni, hogy ő ettől magyar. Szigorú, zord tekintetével és kimért beszédmódával mindig érzékelteti, hogy miféle porbafingó kis szarcsimbók vagy hozzá képest. Annyira kemény és true, hogy még Chuck Norris is tőle veszi a leckéket.

Diszkósnáci - Végtelenül primitív, alkoholista, sötét bunkó parasztgyerek. Belőle lesz később az agrárnáci. Metálos testvérénél sokkal kevésbé intelligens, és még kevésbé rendelkezik konkrét véleménnyel politikai és kulturális témákról (könyvek, filmek, zenék) egyaránt. Kezdetben ebből konfliktusok is adódhatnak, de aztán persze, mindig kiderül, hogy őnekik is "helyén van a szívük", tehát a lelkük mélyén szintén véresszájú fasiszta gengszterek.

Terepjárós náci - kikaparta magának a gesztenyét. Ravaszabb és képzettebb, mint az agrárnáci, aki emiatt nagy tisztelettel és áhítattal tekint rá a kocsmában. Gyakran betér egy-egy sörre, adott esetben szintén alkoholista. Otthon németjuhászokat tart a kertjében. Magasabb társadalmi státusza hozzászoktatta a kevésbé alpári, ámbár semmivel sem kevésbé gyűlölködő és arrogáns önkifejezésre. A legundorítóbb élőlény, amelyet a természet valaha megalkotott.

Suzukis náci - semmirekellő, szánalmas lúzer. Abban különbözik az agrárnácitól, hogy fiatalabb, általában kevésbé túlsúlyos, nincs bajsza és a városban él. Ezutóbbi némi önfegyelemre és megfontoltságra nevelte. Ettől függetlenül szintén alkoholista és veri a családját. Kimondhatatlanul frusztrálja, hogy nem lehetett belőle terepjárós náci. Szilárd meggyőződése, hogy ezért semmiképpen sem az ő tehetségtelensége és lustasága, hanem bizony az "elhárítás" a felelős. Erős frusztrációja miatt teljesen idegbeteg és emiatt veszélyes.

Psychonáci - zaklatott, kiközösített, nyomorult paranoid skizofrén. Éjjel-nappal a legdurvább, legképtelenebb összeesküvés-elméleteken jár az agya. Rendkívül hátrányos helyzetéből adódó frusztrációját határtalan intoleranciával és fasizmussal vezeti le. Fegyvermániás és kábítószerfüggő, hihetetlenül veszélyes. Amerikában ezekből lesznek a lövöldöző ámokfutók. Szerencsés esetben egy-két metálosnáci fölfedezi, hogy a fárasztó és kibírhatatlan viselkedés mögött mennyire "igaz és nemes" szív lakozik. Ezek aztán beveszik a szárnyuk alá és figyelnek rá.

Hippináci - ez egy ellentmondásos figura. Szimpatizál a környezetvédő és global justice mozgalmakkal, tudatosan vásárol, tájékozódik a világ dolgairól, sokat olvas, nem kötekedik, nem erőszakos. Letisztult pillanataiban még a zsidókat és a melegeket is képes emberi lénynek tekinteni. Ugyanakkor a balliberális estabilishment iránt érzett kimeríthetetlen gyűlölete, valamint a neveltetése általában igencsak jobbra tolja a nézeteit. Még így is ő a legkevésbé ellenszenves karakter.

Polgári náci - középkorú, konszolidált, jólszituált, és természetesen betonkemény fideszes. Éppen ezért mélységesen meg is veti a szélsőjobboldalnak a jobbszélét, amiért az megbontja a "nemzeti oldal" egységét. Önmagát jobbközépnek tekinti és nem is szándékozik tudomást venni arról, hogy nyugaton bármelyik ilyennek titulált polgár megrökönyödve határolódna el a kijelentéseitől. De azért igyekszik betartani a pártfegyelmet, úgyhogy inkább nem is zsidózik, csak halkan. Az ilyen arcok gyerekeiből lesz jobb esetben a hippináci.

Hellókittisnáci - különösen veszélyes típus, mivel remekül álcázza magát teljesen ártalmatlan, apolitikus plázacicának, aki adott esetben még jól is néz ki, tehát nagyon vonzónak is tarthatjuk. Egészen addig, amíg szóba nem kerül a napi politika, vagy a cigánykérdés. Vagy akár a zsidókérdés...

No comments: