April 23, 2009

Miből éljenek a művészek?

Természetesen jogosan merül föl bárkiben a kérdés, hogy ha mindenki a Piratebay-ről töltené le a zenéket, meg a filmeket, akkor miből élnének meg a művészek?

Na, most erre én pofon egyszerű választ tudok adni: pénzből!

Abból a pénzből, amit a rajongóik és pártfogóik adnak nekik. Közvetlenül a művészeknek, nem pedig a kiadóknak. És nem is az iTunes-nak, vagy bárki másnak. Szerintem ez kurvára logikus és racionális lenne. Ez lenne a fair. Ezt a modellt kéne a társadalomban kiépíteni. A zenehallgatók és filmnézők általában elég erős érzelmi kötődéssel bírnak az általuk kedvelt zenéket és filmeket előállító művészek iránt, így tehát én teljesen elképzelhetőnek tartom azt, hogy önkéntesen utaljanak nekik pénzeket, miután a termékeiket az internetről ingyenesen letöltötték.

Minek adjunk a művészeken kívül bárkinek is pénzt a művészetért?! Miért kell a zenészeket arra kényszeríteni, hogy a végtelenül erőszakos és kizsákmányoló zeneipari kartelektől függjenek?

A hagyományos, kereskedelmen alapuló művészeti infrastruktúra védelmezőinek az érvelésében tehát valójában az égvilágon semmi logika nincs. A művészet nem áru, és kész! Ez van. Azok a művészek pedig, akik minden áron ragaszkodnának a régi modellhez, végül is megérdemelnék, hogy felkopjon az álluk.

No comments: