August 13, 2009

Anarchia

Azt hiszem, megis jobb lesz, ha pontositom magam. Mert ugyebar attol, hogy megkarositjuk a kapitalista uzleteket, a vilag nem feltetlenul lesz jobb. Tehat igazabol a bolti lopassal onmagaban veve semmilyen valodi, melyre hato tarsadalmi valtozast nem lehet elerni, hanem csak a felszint kapargathatjuk vele. Vagy legalabbis nem tudom, es igazabol nem is akarom levezetni, hogy lenne a dolognak barmifele komoly vonzata. Mert hat teljesen nyilvanvalo, hogy vannak kapitalista gondolkodasu tolvajok is, akik ugyanannyira gatlastalanul zsakmanyoljak ki embertarsaikat, mint a legundoritobb multinacik.

Erre meg talan mondhatnam azt, hogy az ellensegem ellensege legyen inkabb a baratom, mert hat az ugyszinten nyilvanvalo, hogy a kapitalizmus sokkal durvabban es eroszakosabban rombolja az emberi civilizaciot, mint a kapitalista vagyonon minden tavlati cel nelkul eloskodo bunozo. Lehetnek akarmilyen szemetek es onzoek a gengszterek, megis tizedannyi kart sem tudnak okozni, mint a multik.

Ezzel a gondolatmenettel csak az a baj, hogy az amcsik is eloszeretettel hasznaltak a hideghaboruban, es ennek ugyebar szeptember 11-e ota eleg keseru levet isszuk. Ehhez nagyon hasonlo szituacio adodna valamilyen szinten a vilagban, hogyha az antikapitalistak szovetsegbe lepnenek a kozonseges bunozokkel, mivel az utobbiak a forradalom gyozelmenek pillanataban azonnal elkezdenek beasni magukat az egykori kapitalistak meguresedett tarsadalmi pozicioiba. Es az egyszer biztos, hogy ez az allapot semmivel nem lenne jobb, mint a mostani. Hanem talan eppenhogy rosszabb lenne.

Talan ezert sem mernek az emberek a valsag hatasara igazan follazadni. En legalabbis ugy erzekelem, hogy a tradicionalis politikai erok vilagszerten nemhogy osszeomlottak volna, de meg csak meg sem gyengultek, hanem eppenseggel erosodtek.

Hat ez van.
Remelhetoleg majd kitalalunk valamit...

No comments: