August 6, 2009

Lange hongaars posting

En Amszterdamot azert szeretem, mert rengeteg park es csatorna van, es meg a leglepukkantabb kulvarosi mellekutcakba is el lehet jutni biciklivel. A biciklizes nagyon egeszseges. Ezen kivul lehet meg kajakozni es csonakazni is a grachtokban, valamint uszni es szorfozni az IJ vizeben. De a tengerpartra is barmikor ki lehet menni biciklivel, mert az is kb 30 kilometerre van a Centraaltol. Az IJ viszont ott van rogton a palyaudvar mogott, bar az a resze furdesre egyaltalan nem alkalmas. Nemtom, hogy ott hol szoktak furdeni.

Mi most egy vasutvonal mellett vadkempingezunk a Westerpark kozeleben. Ott van egy kis szabadstrand, ahol ingyen lehet furdeni, viszont a vize kb 30 cm mely es eleg retkes, bar en mar ketszer is megfurodtem benne es meg mindig elek. A kozelben vannak ilyen acelbol keszult szabad teri kondigepek, amiket barki szabadon hasznalhat es minden testreszre nagyon jol lehet veluk gyurni. Ma reggel epitettunk magunknak egy hatalmas alcazo falat faagakbol es szenabol, valamint kiirtottam rengeteg csalant, amit szinten felhasznalhatunk majd az alcazashoz. Majdnem egy oran at tepkedtem gyokerestul a csalanokat. A vegen a sracok annyira meguntak, hogy aztan leleceltek. Azota sem lattam meg oket.

A fu altalaban nem olcsobb, mint pesten, viszont sokkal tobbet raknak bele es sokkal erosebb. Rengeteg kulonbozo fajta van, de valamennyire meg az is szamit, hogy melyik shopban veszed. Allitolag a Dampkringban aruljak a legjobb cuccot, de egesz Amszterdamrol elmondhato, hogy a shopokban arult fajtak tulnyomo resze olyan jo minosegu, hogy ahhoz foghatot Magyarorszagon egyaltalan nem is lehet sehonnan beszerezni. Allitolag akik huzamosabb ideig fuveznek Hollandiaban, kesobb Magyarorszagra hazaterve semmit nem ereznek az otthoni fubol. Nagyjabol 6-7 euronal kezdodnek az arak, tehat kozel sem annyira olcso a cucc, mint ahogy azt sokan elkepzelik. Feketen viszont akar 3 euroert is lehet venni, peldaul a lengyelektol.

Rotterdamban allitolag a coffeeshopok is sokkal olcsobbak. Meg egyebkent melot is sokkal konnyebb talalni, mint itt. Sot, meg squatolni is sokkal konnyebben lehet. Vagy legalabbis ezt mondta nekunk egy igen tapasztalt helyi arc abban a squatban, ahol ket hetig satraztunk. Ez egyebkent a Binnenpret nevu hely az Eerste Schinkelstraaton, a Vondelparktol ugy szaz meterre. Ez igazabol egy nagy komplexum kavezoval, koncertteremmel, konyvtarral, nepkonyhaval, biciklijavito muhellyel, szaunaval es lakasokkal. Mar hosszu evek ota legalizaltak oket, tehat igazabol ma mar reg nem squat, hanem egy anarchista social center. Megis megengedtek, hogy ket hetig satrazzunk a kertjukben. Meg zuhanyozni es mosni is folmehettem mar haromszor. Az utcaban allitolag regen egy kokaingyar mukodott, egeszen a nyolcvanas evekig.

Visszaterve a fure, helyben fogyasztas celjabol a legjobb uticel a Greenhouse effect nevű shop. A helyiseg hatuljaban van egy szinte legmentesen elzarhato smoking room, ahol egy speci legkondicionalo rendszer folyamatosan visszaforgatja a kifujt spanglifustot, tehat nem csak a sajat cigidet, hanem a masok altal kifujt fustot is belelegzed. (Termeszetesen a visszaforgatas elott valamennyire megszurik a levegot, tehat nincsen semmi egeszsegugyi para a dologban.) Ha tobb orat eltoltesz benn a smoking roomban, akkor egy gram fu araert gyakorlatilag tetszoleges mertekben betephetsz.

Bevasarlas celjara viszont egyertelmuen a Dampkring a legjobb valasztas, mert az o boltjaikban aruljak allitolag a legjobb minosegu cuccot. Rengeteg fajtat arusitanak, nagyon kedvesek az eladok es mindig korrektul mernek, tehat nem raknak bele gallyakat, vagy barmi egyeb szemetet. Ok magokat is arulnak.

www.dampkring.nl

A beszivas legolcsobb modja azonban ketsegtelenul a foldre ledobott joint-vegek gyujtogetese. A belvaros utcain rengeteg van beloluk, foleg a coffeeshopok kozeleben. Ahogy az emberek az ego jointot szivjak, a fustben levo THC-nek viszonylag magas aranya nem lep ki az ember szajaba, hanem beleragad a cigi hatralevo reszebe. Tehat ahogy szivjak a jointot, ugy lesz benne egyre magasabb a szintiszta THC aranya. Ezeket a vegeket szoktak a balfasz turistak folyton eldobalni az elelmes arcok legnagyobb oromere, akik aztan szepen folszedegetik a vegeket es belesodorjak oket egy uj cigibe. Turistakat viszonylag hatekonyan lehet megfejni itt Amszterdamban, mivel tobbnyire be vannak szivva. Akarmilyen faszsagot el lehet adni nekik. Tobbek kozt peldaul Albert Heijnbol vasarolt (vagy mas modon megszerzett) sort. Egeszen nagy penzeket lehet igy megkeresni...

Csak a nyari melegben szomjazast kell neha behelyettesiteni nyari esoben fagyoskodassal, a sort pedig forralt borral, vagy palinkaval. Ezutobbit viszont termeszetesen nem lehet a Heijnbol okositani, ugyhogy ehhez a feature-hoz Magyarorszagrol is kell az utazas elott intezkedni. Szerintem mindenkeppen megeri! Viszont ha zsaruk vannak a kozelben, akkor nem art furgen odebballni, mivel a kozteruleten valo engedely nelkuli kereskedelem, az mar kurvara illegalis. Eppen ezert csak biciklivel lehet igazan uzni ezt az ipart, mivel egyebkent kurva lassu az ember, meg a rendoroket sem tudja egykonnyen lerazni. (Leginkabb sehogy.) A

lapvetoen mindenfele ipart biciklivel erdemes uzni, mert bar a tomegkozlekedes korantsem olyan horribilisen draga, mint mondjuk, Londonban, de azert draga. Az arak nagyjabol ket-haromszor akkorak, mint pesten, de ezert cserebe a szinvonal legalabb otszor olyan magas. A jaratok surun jarnak, csondesek, kenyelmesek es tisztak. Na, mindegy. Ettol fuggetlenul ebben a varosban biciklivel erdemes kozlekedni, mert eleg kicsi ahhoz, hogy egy ora alatt meg az elovarosokbol is bejussunk a Centraalig. Rengeteg bicikliut van, bar nehol igen keskenyek, vagy pedig szar minoseguek, vagy mindketto. Semmikeppen sem annyira rozsas a helyzet, mint mondjuk, Berlinben. Az uthalozat egyebkent nagyon suru es a forgalom is eleg jo, viszont korulbelul olyan allapotban van, mint Kolozsvaron. Ez sajnos nagyreszt a bicikliutakrol is elmondhato. Azok is nagyon surun atszovik a varost (bar korentsem annyira szelesek, mint amennyire a rajtuk halado forgalom megkivanna), es szinten szar allapotban vannak. Hiaba, ez egy mozgalmas varos... Meg feltetelezem, hogy az idojaras sem tesz igazan jot.

No comments: