February 2, 2011

Britney vs Mubarak

Tegnap egy kedves barátom nehezményezte, hogy muszály az Al Jazeerát néznie, hiszen a CNN-en folyton csak Superbowl összefoglalót vetítenek. A média helyzete tehát nem csak kis hazánkban piaci kudarc.

Tavaly egyszer azt olvastam az Economistban, hogy az amerikai közszolgálati rádiótól minden szövetségi támogatást el akar vonni az ottani Új Többség mondván, hogy az túl liberális. (Mások szerint túl konzervatív.) Ez természetesen egy közszolgálati rádió számára nagyjából a halált jelenti. Alapvetően persze, nem az volt a cél, hogy a baloldaliságáért megfingassanak egy rádiót, tehát itt azért mégsem Szalai Annamária szelleme bújt elő a republikánus palackból. Sokkal inkább az a sok millió dollár kellett az államkasszába, ami jelenleg az NPR költségvetését képezi.

Egyrészt nyílván az van, hogy Mr Bush nagyszerű gazdaságpolitikájának köszönhetően az ország annyira eladósodott, hogy a gyakorlatban ma már sokak szerint kínai gyarmattá vált. (Ez nyílván hülyeség, hiszen az adósságot nem lehet behajtani egy olyan országtól, amely kétszer annyit költ a hadseregére, mint az összes többi együttvéve. De az amerikai gazdaság összeomlásához talán az is elég lenne, ha a kínaiak egyszerűen nem vennének több állampapírt...) Másrészt viszont az van, hogy az aktuális nemzeti agyhalál, a Tea Party lázának hevében a republikánusok még onnan is dollárokat akarnak kiszívattyúzni, ahonnan egyébként kurvára nem kéne.

A normális, agyilag még menthető amerikai polgár alapvetően úgy gondolkodik, hogy inkább legyenek még egy pár évig "kínai gyarmat", mint hogy évente százezrek haljanak meg gyógyítható és megelőzhető betegségekben... Nos, az agyhalál éppenséggel szintén egy olyan esemény, amelynek bekövetkezése némi anyagi ráfordítással megelőzhető. Ellenben ha egyszer bekövetkezik, akkor az már nagyságrendekkel magasabb költséget jelent, mint amibe a megelőzés került volna. Ezt a tényt igen érzékletesen illusztrálja Németország újkori történelme.

A jelenlegi helyzet azonban mégsem hasonlítható a Harmadik Birodalom bukásához. Ezt a mostani agyhalált ugyanis az amerikai neokonzervatív elit rövidtávon fogja beszopni. Mert ha már a saját háborús propagandájukat is kiszorítja a Superbowl, meg Brad és Angelina magánélete, akkor a minden külföldi eseménytől légmentesen elzárt polgár végül kínjában az elleség háborús propagandájára fog átkapcsolni.

Ugyanez volt az NPR vezetőinek érvelése is. A háborúba és fegyverkezésbe fülig szerelmes republikánusoknak szükségük van a közszolgálati médiára, hiszen senki más nincs, aki elmondja az amerikaiaknak, hogy pontosan mely országok Amerika ellenségei és miért kell őket megtámadni. Vagy ahogy a demokrata szenátor mondaná: "We cannot let our enemies outcommunicate us!" A jobboldal nyílván a hűséges Fox Newsra számít, hogy az majd elmondja minden nap tízezerszer röviden és egyszerűen a tutifrankót: minden ország egy rohadt büdös latorállam, amelynek nem az a neve, hogy United States of America. Úgy tűnik, az amerikai népet a vezetői ugyanolyan butának és önteltnek nézik, mint az ellenségei.

Az ember időnként nem tud másra gondolni, mint hogy a média vezetőinek pont úgy jár az esze, mint a Mein Kampf-ot olvasgató paranoid skizofrén tinédzsernek. Vagyis hogy az emberek ugyebár "manipulálva vannak", tehát úgysem érdeklik őket a világ dolgai, hanem éppenséggel menekülnek előle. Egyáltalán nem is érdekli őket az a pármillió ember, aki éppen Kairó utcáin küzd a szabadságért, hanem sokkal inkább az, hogy mit tudom én, kiskutyát gázolt a polgármester autója Dömsödön.

Nos, kedves média-mogulok, ez nem így van! Az emberek nincsenek manipulálva! Vagy ha vannak, akkor sem úgy, ahogy azt ti hiszitek. Az a magatartás, ami az önelégült juppibölcsész sznobizmus trónusáról nézve a közügyek iránti teljes érdektelenségnek tűnik, az pont azért van, mert közügyek gyanánt éjjel-nappal ordenáré szart fröcsköltök az emberek arcába. Az, hogy a kisember dühösen elkapcsol a retardált politikusok ízléstelen vonaglása láttán, az kurvára nem azért van, mert nem érdekli őket a politika. Egyszerűen azért nézik inkább a celebek vonaglását, mert róluk legalább tudják, hogy csak sajátmagukat, s nem az egész országot züllesztik az állatkerti majmok szintjére. Ezutóbbi ugyanis az átlagembert kurvára zavarja, és mivel szintén nektek köszönhetően meg van győződve arról, hogy nem tehet ellene semmit, ezért inkább nem szeretne vele nap mint nap szembesülni.

Az viszont, hogy egy nyolcvanmilliós országban éppen forradalom van, még az évek óta mónikashow-n tengődő véglényeket is kurvára érdekli! Ez már valami. Ez hír. Minden normális embert százszor jobban érdekel, mint Fekete Pákó katicabogár-jelmezben.

Az emberi kíváncsiságot egyszerűen nem lehet elpusztítani. Azon egyszerű érzelmek közé tartozik, ami őseinket a hosszú évmilliókon keresztül életben tartotta. Az emberi agy egész egyszerűen elpusztul, ha nem kap információt. Ezért néznek az emberek valóság-showt. A kisember általában nem képes valódi információhoz jutni, hiszen végtelenül ingerszegény életet él, ezért inkább álinformációkkal tömi az agyát, hogy életben tartsa. De ettől még tudatában van a ténynek, hogy becsapta magát. Vagyis ha egyszer az életben valódi információhoz jut, akkor arra nagyon is ráharap. Egyszerűen érzi az ízén, hogy az valódi. (Vagy legalábbis valószerű.) Így működik az egészséges emberi agy. Ezért kéne a tévében Való Világ helyett Panorámát vetíteni. Hosszú távon megtérülne a dolog.

No comments: